تحلیل نقشه یا تخصص نقشهخوانی یکی از مهارتهای اساسی در زمینه مهندسی برق است. این مهارت به مهندسان این امکان را میدهد تا به درک عمیقتری از سیستمهای الکتریکی و طراحیهای مرتبط با آنها دست یابند. در این مقاله، به بررسی ۱۰ معیار کلیدی در نقشهخوانی برق خواهیم پرداخت که هر مهندس باید آنها را بشناسد و در کار خود به کار گیرد.
1. شناخت قوانین نقشه در نقشهخوانی
- سمبلها و نمادها: سمبل ها و نمادها با ما در تحلیل نقشه صحبت میکنند. هر تجهیز الکتریکالی که در سیستم، تابلو برق و هر جایی که قابل استفاده هست، دارای سمبل و نمادی هست. شناخت نمادها و علائم استاندارد برای درک اجزای مختلف مدار مانند کلیدها، رلهها، موتورها و … ضروری است. این نمادها به شما کمک میکنند تا عملکرد هر جزء را تشخیص دهید و ارتباط بین آنها را بدانید.
- شناسایی تگ تجهیز: هر تجهیزی که در صنعت برق استفاده میشود، سمبل آن در نقشه هست و هر سمبلی را با یک نام یا تگ شناسایی میکنند.
- شناسایی اعداد و مفهوم آن: باید اعداد و مفاهیمی که در نقشه استفاده میشود، را تخصصی یاد بگیرید.
- شناسایی تگ مسیر جریان: هر تجهیز یک لوکیشن مجازی یا فیزیکی در تابلو برق و نقشه داشته دارد، که جهت آدرس دهی تجهیزات مورد استفاده قرار میگیرد.
- جدول شناسایی متقابل (Cross refrence): احتمال دارد که از تجهیزی مثل کنتاکتور استفاده کنید که دارای تیغههای کمکی هست. این قابلیت به شما کمک میکند تا آدرس هر کدام از این تیغه یا بوبینها که در کدام از قسمت نقشه قرار دارند، را به راحتی بیابید.
- شماره گذاری سیمها: در تحلیل نقشه یکی از مهم ترین مباحث شماره گذاری سیمها یا به اصطلاح لیبل سیم هست.
2. شناخت برگه نقشه یا شیت در نقشهخوانی
طبق استاندارد ISO شیتهای نقشه با حروف A نمایش میدهند. دور تا دور این شیتها توسط یک قالبی به نام Platfram قرار میگیرند. تجهیزات و قطعات میتوانند فقط داخل این پلات فرم قرار بگیرند. این پلات فرمها دارای ستونهای عمودی و افقی هستند که مسیرهای جریانی را مشخص میکنند. در قسمت پایین پلات فرم اطلاعات پروژه قرار میگیرد.
3. تحلیل نقشه در نقشهخوانی
در مقالات گذشته، با انواع نقشه در برق آشنا شدید، احتمال در یک پروژه یک صفحهای را مشاهده کنید که در آن نقشه نباشد. به طور ریپورتهای پروژه که به انواع اینها شیت میگویند.
با یادگیری مفاهیم بالا خیلی راحت میتوانید انواع نقشهها و مدارات صنعتی و داکیومنتهای مهندسی را تحلیل کنید.