انواع سطح مقطع کابل

عوامل مؤثر در سطح مقطع کابل

در کابل ها، به مساحتی می‌گویند که جریان الکتریکی از آن عبور می‌کند. این سطح مقطع، معمولاً به صورت میلی متر مربع بیان می‌شود و یکی از مهم ترین مشخصات یک کابل است. انتخاب سطح مقطع مناسب برای یک کابل، به عواملی مانند جریان عبوری، طول کابل، نوع عایق و محیط نصب بستگی دارد.

انواع شکل هادی کابل‌‌ها

سطح مقطع هادی ‌های گرد رایج ترین آن‌ها هست که به دلیل ساخت اسان و توزیع یکنواخت جریان، در بسیاری از کاربردها استفاده می‌شود.

سطح مقطع هادی مثلثی یا سکتور در برابر جریان های بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

کابل برق سکتور

کابل برق سکتور نوعی کابل قدرت است که در آن هادی‌ها (رساناهای جریان برق) به جای شکل گرد، به شکل مثلثی یا بخش‌هایی از یک دایره هستند. به عبارت ساده‌تر، هر رشته سیم در این نوع کابل، به جای اینکه دایره کامل باشد، بخشی از یک دایره را تشکیل می‌دهد. 

مهم‌ترین دلیل ساخت هادی‌های برق به شکل سکتور، کاهش قطر اصلی کابل است. اگر رشته‌های کابل به شکل دایره‌ای باشند، فضای خالی زیادی بین آن‌ها ایجاد می‌شود و قطر نهایی کابل افزایش می‌یابد. با ساخت هادی‌ها به شکل سکتور، این فضای خالی به حداقل می‌رسد و قطر کابل کاهش می‌یابد.
 شکل قطاعی یا مثلثی هادی‌ها باعث افزایش سطح تماس بین آن‌ها و عایق می‌شود که این امر باعث بهبود خواص عایقی کابل می‌شود. کاهش قطر کابل به معنای کاهش مقدار مواد اولیه مورد نیاز برای تولید آن است که در نتیجه منجر به کاهش هزینه تولید می‌شود.

کابل برق
کابل برق

کابل برق دایره‌ای

 کابل با هادی سطح مقطع گرد به نوعی از کابل می‌گویند که هادی‌های آن دارای سطح مقطع گرد است. تولید و شکل دهی هادی‌های گرد ساده‌تر و کم هزینه تر است. جریان الکتریکی به طور یکنواخت در تمام سطح مقطع دایره پخش می‌شود که باعث کاهش تلفات انرژی می‌شود.

این کابل‌ها انعطاف پذیری بیشتری نسبت به سایر کابل‌ها دارند. 

کابل برق
کابل برق

مزایا و معایب کابل های سکتور و گرد

  1. کابل های با سطح مقطع سکتور جریان بالاتری را نسبت به سایر کابل ها می‌توانند تحمل کنند.
  2. در یک کابل گرد، تمرکز جریان بیشتر در مرکز کابل است و به همین باعث حرارت بیش از حد هادی‌ها می‌شوند.
  3. هادی با سطح مقطع سکتور فضای کمتری نسبت به هادی با  سطح مقطع گرد مشغول می‌کنند.
  4. هادی‌ها با سطح مقطع گرد بافضای کمتری نسبت به یکدیگر قرار می‌گیرند. در طرفی، هادی‌های گرد با ایجاد شکاف‌هایی در کنار هم قرار می‌گیرند.
اشتراک‌گذاری محتوا :
تصویر حمید زینالی
حمید زینالی
سلام دوستان حمید زینالی هستم دانشجوی رشته مهندسی برق گرایش قدرت از دانشگاه شهیدبهشتی و طراح نقشه کش برق و اتوماسیون صنعتی با نرم افزار ایپلن الکتریک، در برق استایل محتوایی را تولید میکنم که برای شما مفید باشد.
عضویت در خبرنامه برق استایل
با عضویت در خبرنامه از بهترین و بروزترین محتواهای ما با خبر بشین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *