
راهنمای جامع تفاوت میکرو سوئیچ و لیمیت سوئیچ
- حمید زینالی
- برق صنعتی
- 1403/06/15
- این مقاله بروزرسانی شده 10 بهمن 1403
در دنیای فناوری و مهندسی، سوئیچها نقش بسیار مهمی در کنترل و مدیریت سیستمها دارند. دو نوع از سوئیچهای رایج که در بسیاری از صنایع و کاربردها استفاده میشوند، میکرو سوئیچ و لیمیت سوئیچ هستند. در این مقاله به بررسی میکرو سوئیچ و لیمیت سوئیچ، تفاوتهای کلیدی آنها و زمان مناسب برای استفاده از هر کدام خواهیم پرداخت.
میکرو سوئیچ و لیمیت سوئیچ هر دو نوعی کلید الکترومکانیکی هستند که برای تشخیص موقعیت یا حرکت یک جسم استفاده میشود. اما تفاوتهای مهمی دارند. لیمیت سوئیچ یا میکرو سوئیچ برای محدود کردن دستگاههای متحرک در مسیرهای خطی یا دورانی استفاده میشوند.
میکرو سوئیچ
معمولاً ابعاد کوچکتری دارند و از یک مکانیزم فلزی ساده تشکیل میشوند. با تشخیص نیروی مکانیکی به محرک میکرو سوئیچ، کنتاکتهای داخلی آن باز یا بسته میشوند. میکرو سوئیچها به تغییرات کوچک در موقعیت یا فشار حساس هستند و برای تشخیص حرکتهای سریع و دقیق طراحی میشوند.
سر متحرک در اکثر میکرو سوئیچها بعد از برخورد به حالت اولیه برمیگردند(مانند شستیها). اما در نوع چنگالی پس از برخورد به حالت اولیه برنمیگردد( مانند کلیدها) و باید مجدد نیرویی در جهت خلاف آن را به حالت اول برگرداند.


انواع بدنه میکرو سوئیچ
بدنه میکرو سوئیچها را بر اساس نوع کنتاکت آنها میتوان تقسیم بندی کرد:
- نوع عادی: با فشردن میکرو سوئیچ ابتدا تیغه قطع آن عمل میکند و باز میشود و مسیری باید طی شود تا تیغه وصل عمل کند. در فاصلهای از مسیر میانی عملکرد تیغه هیچ کدوم از تیغهها وصل نیست.
- نوع تأخیری: با فشردن تیغهها، تیغه وصل عمل میکند و مسیری باید طی شود تا تیغه قطع عمل کند. در فاصلهای از مسیر میانی عملکرد هر دو تیغه وصل است.
- نوع پرشی غیر متقارن: تقریباً بهطور همزمان هر دو تیغه قطع و وصل در میکرو سوئیچ عمل میکنند. این اتفاق در رفت و برگشت در محلهای متفاوتی اتفاق میافتد.
- نوع پرشی متقارن: تقریباً بهطور همزمان هر دو تیغه قطع و وصل در میکرو سوئیچ عمل میکنند. این اتفاق در رفت و برگشت در محلهایی تقریباً یکسان اتفاق میافتد. عملکرد تیغهها تقریباً در ابتدای مسیر فشرده شدن میکرو سوئیچ رخ میدهد.
لیمیت سوئیچ
این تجهیز معمولاً نسبت به میکرو سوئیچها بزرگتر هستند و از نحوه عملکردهای سختتری نسبت به میکرو سوئیچها برخوردار دارند. لیمیت سوئیچ برای تشخیص موقعیتهای نهایی یا محدوده یک جسم استفاده میشوند. آنها معمولاً در انتهای حرکت یک مکانیزم قرار میگیرند و با برخورد جسم به آنها، کنتاکتهای داخلی سوئیچ باز یا بسته میشود.
لیمیت سوئیچ با تماس فیزیکی حضور اجسام را آشکار میکند و از دو قسمت سر متحرک و بدنه تشکیل میشود.



انواع لیمیت سوئیچ
سر متحرک در لیمیت سوئیچ با توجه به محل کاربرد دارای انواع مختلفی هستند. ساده ترین نوع سر محترک نوع چرخشی (غلتکی) است، اما انواع پیستونی، میلهای، انشعابی(چنگالی) و حلقهای نیز وجود دارد.
مهمترین تفاوت میکروسوئیچ و لیمیت سوئیچ
با وجود اینکه میکرو سوئیچ و لیمیت سوئیچ هر دو به عنوان سوئیچهای الکتریکی عمل میکنند، اما تفاوتهای کلیدی بین آنها وجود دارد:
روش فعالسازی: میکرو سوئیچها معمولاً با فشار مستقیم فعال میشوند، در حالی که لیمیت سوئیچها با حرکت یک جسم یا قطعه مکانیکی فعال میشوند.
کاربرد: میکرو سوئیچها بیشتر در دستگاههای الکتریکی و خانگی استفاده میشوند، در حالی که لیمیت سوئیچها بیشتر در صنایع و سیستمهای اتوماسیون کاربرد دارند.
حساسیت: میکرو سوئیچها به فشارهای کوچک حساس هستند، در حالی که لیمیت سوئیچها معمولاً نیاز به حرکت بیشتری برای فعال شدن دارند.
طراحی: میکرو سوئیچها معمولاً کوچکتر و سبکتر از لیمیت سوئیچها هستند.
طراحی: میکرو سوئیچها معمولاً کوچکتر و سبکتر از لیمیت سوئیچها هستند.
چه زمانی از میکرو سوئیچ استفاده کنیم؟
میکرو سوئیچها به دلیل حساسیت و دقت بالایی که دارند، در موارد زیر به کار میروند:
دستگاههای خانگی: مانند یخچالها، ماشینهای لباسشویی و سایر دستگاههای خانگی.
سیستمهای امنیتی: برای تشخیص باز یا بسته بودن دربها و پنجرهها.
دستگاههای الکترونیکی: در کنترلهای از راه دور و سایر دستگاههای الکترونیکی.
سیستمهای کنترلی: در دستگاههای اتوماسیون و کنترل صنعتی.
چه زمانی از لیمیت سوئیچ استفاده کنیم؟
لیمت سوئیچها به دلیل طراحی مقاوم و قابلیت عملکرد خودکار، در موارد زیر به کار میروند:
صنایع تولیدی: در خطوط تولید و ماشینآلات صنعتی برای کنترل موقعیت قطعات.
سیستمهای اتوماسیون: در رباتها و سیستمهای اتوماسیون برای تشخیص موقعیت.
سیستمهای امنیتی: برای تشخیص موقعیت دربها و پنجرهها در سیستمهای امنیتی.
کنترلهای صنعتی: در سیستمهای کنترل برای تشخیص وضعیت ماشینآلات.