نقشه چیست؟
نقشه برق، به زبان ساده، یک تصویر یا یک نمودار است که نحوه اتصال اجزای مختلف یک سیستم الکتریکی را نشان میدهد. این نقشهها مانند یک دستورالعمل، به ما میگویند که سیم ها چگونه به هم متصل میشوند کدام قطعه کجا قرار میگیرد و درکل، جریان برق چگونه در سیستم حرکت میکند.
با نگاه به یک نقشه برق، میتوان به راحتی فهمید که سیستم چگونه کار میکند و هر قسمت چه وظیفهای دارد. نقشه برق بهعنوان یک راهنما، کار نصب و تعمیر سیستم را بسیار سادهتر میکند.
انواع سیم ها و نمادهای آن در نقشه
فاز (L) : فاز در برق به معنای نوسان و تغییر ولتاژ در سیم است. در جریان برق متناوب، ولتاژ به طور مداوم بین دو مقدار تغییر پیدا میکند. همچنین سیم فاز نشان میدهد که ولتاژ در هر لحظه در چه نقطهای از چرخه قرار دارد. معمولا سیم فاز را در نقشه با یک علامت خط و با نماد L نمایش میدهند. در خطوط 3 فاز، خطوط فاز را با علائم L1 و L2 و L3 یا به صورت علائم R ، S ،T در نقشه مشاهده میشود. معمولاً فاز1 را به رنگ سیاه، فاز2 را به رنگ قرمز و فاز3 را با رنگ حاکستری در نقشه نمایش میدهند.
نول ( N ): در برق، نول به سیمی گفته میشود که جریان برق را به نقطه خنثی باز میگرداند. نقطه خنثی یک نقطه ثابت در مدار است که ولتاژ آن صفر هست. معمولا سیم نول در نقشه با رنگ آبی و با نماد N نمایش داده میشود. نول در مدارهای تک فاز و سهفاز استفاده میشود. نول با خط چین مورد استفاده قرار میگیرد.
ارت ( PE ) : در مدارهای الکتریکی، یک سیم اضافه به نام ارت یا اتصال به زمین وجود دارد که جهت محافظت و افزایش ایمنی هنگام کار با دستگاه الکتریکی یا سیم کشی ساختمان و تجهیزات صنعتی در نظر میگیرند. این سیم از خروجی دستگاه الکتریکی به زمین متصل میشود و جریان اضافی را به زمین منتقل میکند. ارت در نقشه معمولاً با خط و نقطه نمایش میدهند و با رنگ زرد با نوار سبز در نقشه مورد استفاده قرار میگیرد.